Bij het kopen van sieraden heb je veel looks om uit te kiezen. Zo is er ook het onderscheid tussen zilver en goud. Veel mensen hebben een voorkeur voor gouden sieraden. Maar wellicht vraag je je af: waarom is dit eigenlijk zo? Dít zijn de redenen om voor gouden sieraden te gaan.

Goud vergaat niet

Goud heeft een belangrijke eigenschap als materiaalsoort: het vergaat niet. Ook oxideert goud niet, en behoudt het zijn glans. Je kunt gouden sieraden zoals een gouden ketting dus jaar na jaar bewaren, of doorgeven aan verdere generaties. Dit is een mooie gedachte.

Verschillende opties qua karaat

Je hebt bij gouden sieraden verschillende gradaties wat betreft de hoeveelheid goud in een sieraad. Dit wordt aangeduid met karaat. Het maakt het voor iedereen mogelijk om gouden sieraden te dragen. Puur goud wordt aangeduid met 24 karaat. Maar ook een sieraad met minder karaat staat beeldschoon. Denk aan een 14 karaat gouden ketting met daarin 58.5% puur goud. Vaak staat met een stempeltje in een sieraad vermeld hoeveel puur goud erin zit.

Goud oogt luxe

Hoewel zowel zilveren als gouden sieraden mooi kunnen zijn, oogt goud net wat luxer. Dit vormt voor veel mensen een reden om het te willen dragen. We linken de kleur goud immers aan rijkdom: dit heeft te maken met de luxe uitstraling.

Goud als symbool voor eeuwigheid

Goud staat symbool voor eeuwigheid. We benoemden het hierboven al: de materiaalsoort vergaat niet. Ook symbolisch gezien heeft dit een bijzondere waarde. Het vormt bijvoorbeeld de reden om voor gouden trouwringen te kiezen, als symbool voor een langdurige liefde. Deze traditie wordt al jarenlang in stand gehouden – het is mooi om hier zelf ook aan bij te dragen.

Bijzondere geschiedenis

Als we het over de symboliek van goud hebben, valt er ook iets te zeggen over de geschiedenis ervan. Het oudste gouden sieraad dat we hebben ontdekt, stamt uit ongeveer 2500 voor Christus. Het wordt dus al enorm lang gedragen. Het bewerken van goud werd met name in het oude Mesopotamië (tegenwoordig Irak) al vroeg uitgevoerd. In de omgeving van Europa hebben we het smeden van goud pas later opgepakt. Eerst volledig met de hand, en in een later stadium werden er machines bij gebruikt. Dit vormt het bijzondere verhaal achter goud.

Goud valt op

Goud oogt niet alleen luxe, maar valt ook behoorlijk op. De kleur is namelijk wat opmerkelijker dan bij zilver het geval is – een gouden ring of armband springt snel in het oog. Waar zilver ook wel wordt gezien als een eenvoudigere en rustigere kleur, kies je met goud voor een meer memorabele uitstraling.

Goud is eenvoudig te combineren

Je kunt gouden sieraden combineren met vrijwel alle kledingstukken en accessoires. Dit maakt het ook zo leuk om je sieraden regelmatig en met trots te dragen! Of je nu helemaal chic gekleed gaat of juist meer minimalistisch: gouden sieraden vormen hoe dan ook een fraaie toevoeging, en maken je look compleet.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen