Het is de eerste afspraak. Je handpalmen zijn bezweet, je maag zit in de knoop, en je weet niet wat je moet zeggen als ze vragen “zo, vertel eens wat over jezelf” Wat moet je doen? Hoe kun je een goede indruk maken? Dat kan afhangen van het feit of dit alleen maar een online afspraakje is of dat het een van die zeldzame offline afspraakjes is waar er dingen als oogcontact en fysieke nabijheid zullen zijn die invloed hebben op hoe mensen elkaar waarnemen. Hier zijn 4 tips om een goede indruk achter te laten bij de eerste date.

Wees zelfverzekerd, maar niet eigenwijs

Dit is een absolute regel. Als je te zenuwachtig bent en het gevoel hebt dat het echt mis kan gaan, stel je dan alle mogelijke reacties voor op dingen die mis kunnen gaan. Doe nu alsof iemand je zojuist in ondraaglijk detail over deze scenario’s verteld heeft. Alsof alles wat ze zeiden dat zou kunnen gebeuren, op dat moment ook gebeurde. Als je je er beter door voelt door je deze nachtmerrie-versie van je afspraakje voor te stellen, hoe zelfverzekerd voel je je dan? Ja, dit helpt helemaal niet. Aan de andere kant van deze medaille: wees ook niet zo zelfverzekerd dat het slijmerig of goor is. Je kunt zelfvertrouwen aangeven zonder “verwaand” te zijn met goed oogcontact en door vragen te stellen over hun voorkeuren in plaats van ze te vertellen wat ze willen (zelfs als je weet wat ze willen).

Word een kenner van de ander

Luister en word nieuwsgierig. Zoek uit wat voor soort dingen ze leuk vinden, stel ze vragen over hun interesses en dingen die ze gedaan hebben. Ze zullen waarschijnlijk wederkerig reageren door dezelfde soort vragen aan jou terug te stellen. Mensen praten graag over zichzelf en vinden het interessant dat iemand nieuwsgierig is naar hen als geheel in plaats van alleen maar naar hen te kijken als middel om een doel te bereiken (romantisch of seksueel gesproken). Als je vast zit, herhaal dan wat van de informatie die ze je verteld hebben in je eigen woorden, zonder dat het ingestudeerd klinkt.

Wees kalm, maar niet saai

Als mensen zenuwachtig zijn, zijn ze geneigd een van twee dingen te doen: het heel snel van zich afschudden of de hele zaak erger te maken door over elk detail te obsederen. Mensen zijn nerveus omdat er sociale normen zijn die ze proberen te handhaven, maar als die niet gehandhaafd worden dan wordt het ongemakkelijk. Doe dit voor jezelf: waardoor voel je je het meest op je gemak? Bij vreemden zijn is soms een oefening in uitzoeken hoe je jezelf kunt zijn zonder er als een weirdo uit te zien. Doe alsof je iets op je gezicht hebt of je haar moet doen, of geef gewoon toe dat je dit nog nooit gedaan hebt en dat het je dus nerveus maakt en stel hen dezelfde vraag terug om uit te zoeken hoe zij met dit soort situaties omgaan.

Zorg dat je wat verhalen hebt voorbereid

Het is moeilijk om onderwerpen te vinden die van nature een soepele overgang zijn van het ene onderwerp in het andere, vooral als dingen ook een beetje ongemakkelijk. Als dat gebeurt, is het goed om een paar anekdotes in je hoofd voorbereid te hebben, zodat ze klaar liggen als je ze nodig hebt. Het hoeven geen belachelijk gedetailleerde verhalen te zijn, maar iets beknopt en relevants over het soort dingen waar je van houdt of over wilt praten is nuttig. Op die manier zijn er, als het gesprek stokt of er een stilte valt na het vertellen van een verhaal, andere onderwerpen om op te pikken van wat net gezegd werd, in plaats van je zorgen te maken over hoeveel tijd er verstreken is zonder iets te zeggen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen